• Deň matiek
          • Deň matiek

          • Každý rok sa druhá májová nedeľa nesie v znamení osláv všetkých mamičiek. Ide o medzinárodnú udalosť a nielen u nás na Slovensku, ale aj v mnohých ďalších krajinách sa tento deň oslavuje ako Deň matiek. Je to oslava materstva, obetavosti a lásky matiek voči svojim deťom. Aj preto si deti z našej materskej a základnej školy uctili tento sviatok a pripravili pre naše mamičky a babičky krásny kultúrny program, ktorý pozostával z básničiek, spevu, tancov a hry na hudobné nástroje.

        • Majstrovstvá okresu v atletike
          • Majstrovstvá okresu v atletike

          • Atletika sa často nazýva aj kráľovná športu. Dňa 10. 05. 2024 sa naši žiaci zúčastnili atletickej súťaže v Novom Meste nad Váhom.  Naši športovci si zmerali s ostatnými školami sily v týchto disciplínach: beh na 60 metrov, beh na 800 metrov, skok do diaľky, hod vortexom, skok do výšky, vrh guľou, štafeta 4x60 metrov. Spomedzi 13 škôl skončili chlapci na 6. mieste a dievčatá na 7. mieste.

            Medzi najlepšie výkony sa zaradila Andrejka Zelová, ktorá získala 1. miesto v skoku do diaľky výkonom 421 cm a v behu na 60 m za 8,3 s.

            Z chlapcov sa úspešne presadil Lacko Šandor, ktorý získal 1. miesto v hode vortexom výkonom 59,17 m.  Lacko a Andrejka postúpili do krajského kola, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň v Dubnici. Naše mladé zoskupenie tak opäť získalo cenné skúsenosti.

        • Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • Na základe pokynov a usmernenia Policajného zboru SR sú budovy ZŠ a MŠ z bezpečnostných dôvodov uzavreté.

            Nástup žiakov bude vo štvrtok 09. 05. 2024.

        • Zápis detí do materskej školy - opätovný oznam
          • Zápis detí do materskej školy - opätovný oznam

          • Žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie pre školský rok 2024/2025 sa budú prijímať prostredníctvom elektronickej prihlášky v termíne od 6. 5. 2024 do 10. 5. 2024. (elektronická prihláška- tu)

            Originál vytlačenej žiadosti o prijatie na predprimárne vzdelávanie do materskej školy s podpismi obidvoch zákonných zástupcov, potvrdením lekára o spôsobilosti dieťaťa navštevovať materskú školu s povinným údajom o očkovaní (Lekárske potvrdenie) a písomné vyhlásenie k podaniam týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, o ktorých sa rozhoduje v správnom konaní (nájdete v el. prihláške) je potrebné priniesť osobne v dňoch 14. 5. a 15. 5. 2024 v čase od 10.00 do 12.00 hod. Na osobnom stretnutí je nutná aj prítomnosť dieťaťa.

            Podmienky pre prijatie:

            Prednostne sa prijímajú deti, ktoré spĺňajú podmienky stanovené školským zákonom § 59 ods. 2 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a to:

            • Dieťa, ktoré dovŕši 5 rokov veku do 31. augusta 2024, a pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné.
            • Dieťa, ktoré dovŕši 4 roky veku do 31. augusta 2024.
            • Dieťa, ktoré dovŕši 3 roky veku do 31. augusta 2024.
            • Prednostne deti s trvalým pobytom v obci Považany, spôsobilé navštevovať materskú školu, spĺňajúce stupeň hygienickej a sociálnej samostatnosti.

             

            Rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa bude vydané najneskôr do 30. 6. 2024.

        • Projekt Čítame pre radosť v MŠ
          • Projekt Čítame pre radosť v MŠ

          • Naša materská škola bola úspešná  v rozvojom projekte Ministerstva školstva Čítame pre radosť. Hlavným cieľom tohto projektu je vytvoriť alebo doplniť knižnicu v triede predškolákov. Vďaka úspešnému projektu máme možnosť posilňovať už u malých detí pozitívny vzťah ku knihám, ich skutočnej skrytej hodnote, k čítaniu a poznávaniu poézie i prózy.

            V triede sme rozšírili knižnicu novými, zaujímavými knihami, ktoré sme zaobstarali. V čitateľskom kútiku tak majú deti k dispozícii nahliadnuť do nich, „čítať“ si z nich. K tomu, aby v nich mohli listovať sme im hravými edukačnými aktivitami ukázali ako správne knihu používať. Rozprávali sme si o tom, čo sú ilustrácie, kto je autor, čo sú to strany, ako knihu správne držať, odkiaľ sa text číta, aký je rozdiel medzi rozprávkami a básňami. Spoločne v čitateľskom kútiku čítame knižky s maľovaným čítaním, prostredníctvom ilustrácii vytvárajú deti vlastné príbehy. Edukačné knihy využívame pri poobedných alebo ranných aktivitách, pri čom deti touto formou pripravujeme na rolu školáka – napr. rozpoznávanie písmeniek v knihách o abecede, poznať rozdiel medzi veľkými a malými písmenkami. 

            Vďaka rozšírenej knižnici v triede je deťom umožnené prehlbovať vzťah ku knihám, takže túto podporu zo strany ministerstva považujeme za veľmi prínosnú. V dnešnej dobe plnej počítačov, mobilov a tabletov je skvelé pozorovať záujem detí o knihy, nie len o farebné a pútavé ilustrácie, ale i o samotné príbehy. Naše deti sa veľmi potešili, keď medzi knihami našli napr. autorku Ľudmilu Podjavorinskú, ktorej pamätnú izbu navštívili v Bzinaciach pod Javorinou. Za všetky knihy ďakujeme a sme radi, že ich môžu deti denno-denne používať a zároveň i my učiteľky ich využívame pri motivácii alebo čítaním pred spaním.

             

        • Projekt - Čítame pre radosť v ZŠ
          • Projekt - Čítame pre radosť v ZŠ

          • Naša Základná škola s materskou školou kardinála Alexandra Rudnaya Považany sa zapojila do výzvy na rozvojový projekt „Čítame pre radosť“. Hlavným účelom tejto výzvy bolo posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov. Cieľom bolo zriadiť alebo doplniť triedne knižnice v triedach pre deti predprimárneho vzdelávania, ale aj v triedach prvého a druhého ročníka Základnej školy.

            V tejto výzve sme boli úspešní a získali sme finančné prostriedky na kúpu kníh pre prvý a druhý ročník. Vyberali sme knihy tak, aby vzbudili v žiakoch čitateľské sebavedomie a robili z nich samostatných čitateľov. Výberom rôznych titulov sme chceli dosiahnuť, aby deti spoznali knihy s rôznou tematikou, zameraním na detského čitateľa.  Okrem krásnej literatúry, poézie a náučnej literatúry sme dbali pri výbere aj na ilustrácie a typy písma. Pre žiakov prvého a druhého ročníka je výhodnejšie, keď je písmo výraznejšie a doplnené ilustráciou. Okrem predčítavania kníh učiteľom a rodinnými príslušníkmi sa žiaci v knihách už orientujú a dokážu prečítať jednoduchý text. Rozhovory o prečítanom podporujú u detí bohatšiu slovnú zásobu a schopnosť samostatne sa vyjadrovať. Práca s knihou vždy má za cieľ vzbudiť záujem o čítanie s porozumením.

            V minulosti sme často navštevovali školskú knižnicu a po absolvovaní a získaní finančných prostriedkov sme si takúto mini-knižnicu vytvorili priamo v triede. Knihy sme tematicky usporiadali a deti majú možnosť kedykoľvek siahnuť po knihe, ktorá ich zaujme.

            Dnešná doba síce prináša veľa technických vymožeností, ale napriek tomu chceme, aby naše deti čítali a vedeli sa orientovať v rôznych typoch textov a ilustrácií. Často im pripomínam citát „Knihy sú ľuďom tým, čím sú vtákom krídla“. To znamená, že knihy deti zavedú do rôznych krajín, fantázie, prírody a neskutočných príbehov.

            Tým, že deti čítajú a počúvajú čítanie učiteľa sa u nich posilňuje obratnosť vo vyjadrovaní a vzbudzuje sa záujem o jazyk, reč a históriu. U mnohých dosiahneme aj to, aby dobrovoľne  a rady čítali aj vo svojom voľnom čase a siahli po knihe, ktorá ich zaujme.

            Sme vďační za tento projekt, ktorý nám umožnil zakúpiť knihy podľa výberu a môžeme s nimi pracovať v školskom prostredí aj mimoškolského vyučovania. Tieto knihy robia radosť aj deťom z menej podnetného prostredia, ktorým situácia nedovoľuje častý nákup kníh.

            Radosť v detských očkách pri čítaní hovorí za všetko.

                        Mgr. I. Vrábelová

             

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou kardinála Alexandra Rudnaya
        • Riaditeľ školy: 032/7797228, 0907/891294
        • Zástupkyňa ZŠ: 032/7713037
        • Zástupkyňa MŠ: 032/7797241
        • Ekonómka školy: 032/7797258
        • Školská jedáleň: 0903/980578
        • Považany 216, 916 26 Považany Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje