• Čítame si navzájom
          • Čítame si navzájom

          • Ako je býva pekným zvykom, tak i tento rok si žiaci z 1. stupňa počas marca – mesiaca knihy, pod vedením svojich triednych pani učiteliek navzájom čítali svoje knihy a časopisy a knihy, ktoré máme v našej školskej knižnici. Tak rozvíjali aj vlastnú čitateľskú gramotnosť. Čítaním si deti zlepšujú svoju slovnú zásobu, rozvíjajú čitateľské zručnosti a objavujú tajomný svet knižných príbehov.

             

        • Dotácia na stravovanie od 1. 5. 2023
          • Dotácia na stravovanie od 1. 5. 2023

          • Dotácia sa poskytuje iba v prípade, ak sa žiak zúčastní vyučovania a odoberie obed v sume:

            1,40 pre dieťa MŠ (predškolák), 2,10 pre žiaka I. stupňa ZŠ, 2,30 pre žiaka II. stupňa ZŠ.

            Ak má rodič záujem o dotáciu na stravovanie dieťaťa v školskej jedálni, požiada o ňu prostredníctvom aplikácie Edupage, (rodičovské konto) v module Žiadosti/Vyhlásenia – Pridať žiadosť/Vyhlásenie – Žiadosť o dotáciu (NÁVRATKA) – vyplniť dátum a odoslať žiadosť.

            Žiadosť - NÁVRATKU je potrebné odoslať do 31.3.2023. Rodič dieťaťa, ktorý o dotáciu nepožiada do uvedeného termínu, nebude mať nárok na dotovaný obed.

            V dotácii nie je zahrnutá prevádzková réžia, desiata, olovrant – tieto budú naďalej platiť rodičia.

            O dotáciu prostredníctvom aplikácie Edupage môže požiadať každý rodič, ktorý má o ňu záujem, teda aj ten, kto už dnes stravu odoberá.

          • Divadlo TUŠ v našej škole

          • Dňa 17. marca 2023 našu školu opäť navštívili bábkoherečky z divadla TUŠ. Deťom 1., 2., 3. ročníka predstavili inscenáciu, ktorá vznikla na motívy rozprávok od Márie Rázusovej-Martákovej a Jaroslavy Blažkovej z knižky Kozliatka. Predstavenie sa deťom veľmi páčilo.

             

        • Riaditeľské voľno 5. - 8. ročník
          • Riaditeľské voľno 5. - 8. ročník

          • Oznamujeme všetkým žiakom 5., 6., 7. a 8. ročníka a ich rodičom, že v stredu 22. marca 2023 je žiakom týchto ročníkov udelené riaditeľské voľno z organizačných dôvodov, keďže v tento deň prebieha na škole celoslovenské testovanie deviatakov zo SJL a MAT.

            Žiakov sme hromadne odhlásili z obeda. Žiaci 1. stupňa sa učia podľa rozvrhu, žiaci 9. ročníka riešia T9-2023. ŠJ a ŠKD fungujú v riadnom režime.

          • Ponožková výzva

          • 21. marec je Svetový deň Downovho syndrómu. Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS sme vyjadrili aj my, školáci, obutím si ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Tešíme sa, že spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti aj takýmto malým gestom.

        • 2. miesto chlapcov v predkole vo florbale
          • 2. miesto chlapcov v predkole vo florbale

          • Dňa 16. 03. 2023 sa naši žiaci zúčastnili predkola vo florbale v Novom Meste nad Váhom. Po úvodnej prehre so ZŠ Tematínskou sme postupne porazili ZŠ Horná Streda 1:0 a ZŠ Beckov 5:3. Po týchto výsledkoch sa nám podarilo obsadiť krásne 2. miesto.

            Našu školu reprezentovali: Martin Konkuš, Marek Majerník, Nino Miklovič, Šimon Moravčík, Adam Pavol Ondrášek, Jakub Pomajbo, Matej Pomajbo, Samuel Šálek, Ladislav Šandor, Oliver Valo.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Dňa 13.  03. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti v Trenčíne.  V konkurencií 21 škôl Trenčianskeho kraja obsadili naši žiaci 5. miesto.

            Za úspešnú reprezentáciu školy ďakujeme: Jakubovi Pomajbovi, Barborke Horváthovej, Šimonovi Moravčíkovi, Sophii Paule Zervanovej, Nelly Valapkovej, Matejovi Pomajbovi, Emmke Jamborovej, Kevinovi Ješkovi, Vaneske Rozbrojovej a Ladislavovi Šandorovi.

        • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz
          • Lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz

          • Od 05. 03. 2023 do 10. 03. 2023 sa naši žiaci zúčastnili lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu v Bachledovej doline. Deti úspešne zvládli základnú techniku lyžovania. Každý večer bol pre deti program, kde deti súťažili zábavnou a hravou formou. V rámci jedného voľného poobedia sme sa s deťmi vybrali na turistickú atrakciu Chodník korunami stromov, kde sme si mohli pozrieť krásny výhľad na prírodu Belianskych Tatier. Všetci sa domov vrátili zdraví, z čoho sa veľmi tešíme.  Naši žiaci sa naučili lyžovať a mnohí aj dokázali prekonať svoj strach.

        • Nové číslo školského časopisu - Školák
          • Nové číslo školského časopisu - Školák

          • Milí rodičia a žiaci,

            dávame Vám do pozornosti ďalšie číslo nášho časopisu Školák. Jeho stránky pre vás ponúkajú pestrú paletu tém, umeleckú tvorbu, rozhovory, príspevky zo života našej školy, dokonca aj súťaž.

            Tak, milí naši čitatelia, čítajte s porozumením a majte, prosím, porozumenie s čítaním.

            Časopis si môžete prečítať tu - Školák.  Časopis bude, samozrejme, k dispozícii vo vytlačenej forme na dolnej chodbe v oddychových zónach. 

            Ďakujeme Vám za priazeň. 

             

             

        • Info pre rodičov deviatakov
          • Info pre rodičov deviatakov

          • Vážení rodičia žiakov 9. ročníka,

            dňa 22. 03. 2023 sa uskutoční testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ T9 2023.

            Organizáciu testovania žiakov 9. ročníka upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§154-§156). V zmysle §154 ods. 5 školského zákona je účasť škôl na Testovaní 9 povinná.

            Na testovaní sa zúčastnia žiaci 9. ročníka ZŠ, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

            Žiaci budú testovaní:

            • z matematiky,
            • zo slovenského jazyka a literatúry.

            Špecifikácie testov sú zverejnené na webovom sídle www.nucem.sk v časti MERANIA/Testovanie .

            Matematika: https://www2.nucem.sk/dl/5360/T9_2023_specifikacia%20testu_MAT.pdf

            Slovenský jazyk a literatúra: https://www2.nucem.sk/dl/5359/T9_2023_specifikacia%20testov_VUJ.pdf

            Harmonogram:

            8:00-8:10 – úvodné pokyny k testovaniu z MAT

            8:10-8:20 – rozdanie testov

            8:20-9:50 – administrácia testu z matematiky

            9:50-9:55 – zozbieranie testov a odpoveďových hárkov

            9:55-10:20 – prestávka

            10:20-10:25 – úvodné pokyny k testovaniu zo SJL

            10:25-10:35 – rozdanie testov

            10:35-11:45 – administrácia testu zo slovenského jazyka a literatúry

            11:45-11:50 – zozbieranie testov a odpoveďových hárkov

            Povolené pomôcky: pero, ktoré píše namodro, ceruzka, uhlomer, kružidlo, pravítko, kalkulačka.

             

        • Aktualizačné vzdelávanie v našej škole
          • Aktualizačné vzdelávanie v našej škole

          • Počas jarných prázdnin sa v našej škole uskutočnilo aktualizačné vzdelávanie. Aj takýto typ vzdelávania je prostriedkom profesijného rozvoja zamestnancov školy. Novela zákona 138/2019 v tomto školskom roku určuje povinne 20 hodín aktualizačného vzdelávania so zameraním na inklúziu a kurikulárne zmeny.

            Vzdelávanie nieslo názov Spoločne k inklúzii. Účastníci tak cez potrebné teoretické podložie prešli k praktickým aktivitám a vzájomnej podnetnej diskusii. Aj touto formou chceme poďakovať našej školskej špeciálnej pedagogičke Mgr. Lucke Belejovej, ktorá vzdelávanie lektorovala.

        • 1. miesto žiačok v predkole vo vybíjanej
          • 1. miesto žiačok v predkole vo vybíjanej

          • 24. 02. 2023 sa naše žiačky zúčastnili predkola vo vybíjanej v Novom Meste nad Váhom. Výborným kolektívnym výkonom porazili ZŠ Kočovce, ZŠ sv. Jozefa, ZŠ Bošáca a ZŠ Pobedim. Naše športovkyne teda po porazení všetkých súperov postupujú z 1. miesta do okresného kola. Našu školu reprezentovali: Horňáková Sofia, Jamborová Emma, Janáčková Viktória, Kebísková Miroslava, Masárová Nikol, Ondková Paulína Klára, Rozbrojová Vanesa, Trebatická Nela, Valapková Nelly, Valapková Nina, Masárová Sofia, Fleck Michaela.

            Srdečne gratulujeme a držíme im palce v okresom kole, ktoré sa uskutoční v marci.

        • 2% z dane - opakovaný oznam
          • 2% z dane - opakovaný oznam

          • Milí zamestnanci, rodičia, priatelia a podporovatelia školy a škôlky,

                 uchádzame sa aj v tomto roku o Vašu podporu v podobe poskytnutia 2 % z Vašich daní za rok 2022 v prospech Rodičovského združenia pri ZŠ s MŠ kardinála A. Rudnaya v Považanoch

                 Rodičovské združenie sa snaží v čo najväčšej miere pomáhať rozvoju školy. Máme záujem, aby sa deti vzdelávali vo vyhovujúcom a peknom prostredí, a aby k tomuto procesu mala škola kvalitné učebné pomôcky. Toto je náš hlavný cieľ a snažíme sa ho napĺňať postupnými krokmi.

                 Náš cieľ však nemožno dosiahnuť bez  účasti rodičov a priaznivcov našej školy. Preto Vám touto formou vyslovujeme poďakovanie za doterajšiu pomoc a  príspevky.

                Zároveň by sme sa chceli uchádzať o Vašu priazeň pri poskytnutí  2 % z Vašich daní na tieto účely aj v tomto roku. Žiadneho darcu to nestojí ani korunu navyše, pretože ide o peniaze, ktoré občan alebo firma už zaplatili formou dani z príjmu daňovému úradu a my prostredníctvom Vás si môžeme z týchto peňazí nárokovať 2%, 3% resp. 1% pri právnických osobách.

             

                   Ako rodičovské združenie Vás prosíme, aby ste poskytli 2 % z Vašich daní v prospech školy a našich detí.   Uisťujeme Vás, že budú účelne použité. 

            Vyhlasenie o poukazaní podielu zaplatenej dane z prijmov - tu

                       

             IČO: 173196170696

             DIČ: 2021809174

             Právna forma: Občianske združenie

             Obchodné meno: Rodičovské združenie pri ZŠ kardinála Alexandra Rudnaya v Považanoch

             Sídlo: 916 26  Považany č. 216

             

            Postup :

             * pre zamestnancov, ktorým robí ročné zúčtovanie dane zamestnávateľ

            Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane

            Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať:a) 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2022 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.b) 3% z Vašej zaplatenej dane, ak ste v roku 2021 odpracovali dobrovoľnícky minimálne 40 hodín a získate o tom Potvrdenie od organizácie/organizácií, pre ktoré ste v roku 2021 dobrovoľnícky pracovali.

            Prečítajte si pozorne celé Vyhlásenie.

            Ak chcete oznámiť prijímateľovi, že ste mu Vy zaslali svoje 2%/3%, zaškrtnite v tlačive príslušný súhlas so zaslaním Vašich údajov (meno a adresa… NIE však poukázaná suma) – novinka od roku 2016!

            Obe tieto tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte do 30.04.2023 RESP. 2.5.2022  na daňový úrad  alebo do 25.4.2022 do našej školy a budú hromadne odovzdané na Daňový úrad v Novom Meste nad Váhom.

             * pre podnikateľov fyzické osoby a tých, ktorí podávajú daňové priznanie

            Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane je zapracované do tlačiva  daňového priznania. Údaje k vyplneniu sú uvedené nižšie.

            * pre právnické osoby

            Právnická osoba môže darovať určeným príjímateľom len 1 % zaplatenej dane.

             V prípade, že do lehoty na podanie daňového priznania darovala finančné prostriedky najmenej vo výške zodpovedajúcej 0,5 % zaplatenej dane , je oprávnená darovať podiel zaplatenej dane do výšky 2%.

            Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane je zapracované do tlačiva  daňového priznania.

          • Hviezdoslavov Kubín - Podjavorinskej Bzince (obvodné kolo)

          • V Novom Meste nad Váhom sa v MSKS dňa 22. 02. 2023 uskutočnilo obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín - Podjavorinskej Bzince. Našu školu reprezentovala Agátka Galgavá (8. trieda). Napriek hodnotnému umeleckému výkonu sa Agátke vo veľkej konkurencii postupové miesto neušlo. Našej recitátorke aj tak ďakujeme a prajeme veľa úspechov.  

             

        • Karneval
          • Karneval

          • Obdobie fašiangov sa dospelým spája s plesmi a zábavou, no žiakom najmä s karnevalom. Ten sa uskutočnil aj v našej škole. Krásne vyzdobená telocvičňa privítala prvostupniarov, ktorí sa na dnešnú udalosť svedomito pripravili. Žiaci v maskách boli odmenení cenami, za ktoré veľmi pekne ďakujeme všetkým sponzorom. Čo dodať na záver? Asi len toľko, že typickou karnevalovou ozdobou sú farebné reťaze. Aj my v našej škole sa snažíme vytvoriť  reťaz priateľstva, vzájomnej pomoci a dobrých vzťahov. Je len teda na všetkých nás, aká pevná a farebná bude.

            Ďakujeme všetkým za organizáciu a pomoc pri tejto milej akcii.

        • Exkurzia Aurélium
          • Exkurzia Aurélium

          • V piatok 17. 02. 2023 sa naši žiaci 2. stupňa zúčastnili exkurzie do vedeckého zážitkového centra Aurélium v Bratislave. Hravou formou sa tu pomocou jednoduchých experimentov a hier zoznámili naši žiaci s fyzikálnymi javmi. Spoznali aj niečo z objavov Nikola Teslu v expozícii Teslov svet, zahrali sa so zvukmi v akustickej miestnosti.

        • Divadielko Dúha
          • Divadielko Dúha

          • 20. 02. 2023 k nám do základnej a materskej školy zavítalo bábkové divadielko Dúha. Predstavilo nám ich novú hru „Rozprávku o 2 snehuliakoch.” Bábky boli krásni snehuliačikovia, ktorí nielen naše deti rozosmiali, ale naučili ich, že je dôležité sa starať jeden o druhého. Deťom sa predstavenie veľmi páčilo.

             

          • Karneval v MŠ

          • Fašiangy. Pri tomto slove sa určite každému z nás vybaví obdobie zábavy, pestrofarebných masiek, karnevalu alebo bohatého fašiangového sprievodu. Aj deti našej materskej školy dnes zažili karneval. Práve karneval rozhodne patrí medzi najobľúbenejšie dni. Určite aj preto, lebo aspoň na chvíľku sa všetky deti môžu premeniť na svoju obľúbenú rozprávkovú bytosť, princeznú alebo aj na svojho obľúbeného superhrdinu. Sme radi, že aj naši škôlkari mali pekný farebný deň.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou kardinála Alexandra Rudnaya
      • Riaditeľ školy: 032/7797228, 0907/891294
      • Zástupkyňa ZŠ: 032/7713037
      • Zástupkyňa MŠ: 032/7797241
      • Ekonómka školy: 032/7797258
      • Školská jedáleň: 0903/980578
      • Považany 216, 916 26 Považany Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje